The Limited Times

Now you can see non-English news...

In Kaufering there are new ideas for barrier-free train station expansion 

2021-10-11T09:19:11.771Z

Kaufering - The back and forth on the large-scale barrier-free expansion of the station is entering the next round. In the last planning committee of the market town, a completely new variant for barrier-free expansion came up on the table: east-west instead of north-south ramp. However, there was no agreement among the members of the committee on which variant is the better - the bottom line: a renewed site visit. 



Kaufering - The back and forth on the large-scale barrier-free expansion of the station is entering the next round. In the last planning committee of the market town, a completely new variant for barrier-free expansion came up on the table: east-west instead of north-south ramp. However, there was no agreement among the members of the committee as to which variant is the better - the bottom line: a renewed site visit. 

The reason for working out the new concept was 'homework' that the Kaufering administration received after the municipal council meeting in May of this year (the KREISBOTE reported). SPD parliamentary group spokesman Markus Wasserle, together with Cäcilie Nebel from the Greens, called for a rethink of the previous plans for infrastructure and green spaces in the northern area around the station - among other things, in order to preserve the trees there. "We wanted a space-saving variant that did not cut through the existing green area," says Markus Wasserle.


Part of the previous planning was a four meter wide and 55 meter long footpath to the railway underpass, leading from north to south - Dr.-Gerbl-to Viktor-Frankl-Strasse - that crosses the unused garden plot in front of the station. The advantages of this solution, according to Kaufering's building authority manager Andreas Giampa, are the gradient of only 3.74 percent, the width of the path and a direct path for pedestrians. The contractual arrangement with the railway is already in place. In addition, there is a positive grant notification for this solution, which has already been extended to 2025. The disability officers and senior citizens' councils are also already involved in the process, added Mayor Thomas Salzberger.


But where there is a pro, there is also a con: It has been clear since the last meeting in May that this solution cannot avoid cutting down old trees. There are also no parking spaces. In addition, according to Giampa, it is a major encroachment on open spaces that is causing the market to build construction costs of around 500,000 euros. However, there are potential savings - for example, reducing the path width to 2.5 meters and only widening it to four meters before the tunnel.


Nevertheless, there is - as requested - a new proposed solution: It is considering the construction of a wheelchair-accessible one and a half meter wide ramp in east-west direction, parallel to the train tracks, starting from the station tunnel to the parking spaces next to the station building. Due to a difference in height of four meters, the ramp would have a length of 82.5 meters and a gradient of six percent. For the Kaufering market, 300,000 euros can be expected here.


The advantages of this solution are obvious: lower costs and less intervention. And: the ramp along the railway does not cut through the park. Disadvantages: the narrower path width, the steeper and at the same time longer ramp and here, too, the elimination of parking spaces. In addition, a contractual redesign with the railway is necessary, explained Giampa. The grant procedure must also be applied for again - with an open result.


"It works - and even cheaper," said Wasserle happily.

Due to the changed ramp routing, the green area can be used with real added value for the population of Kaufering.

With this design, thanks to the more compact design, it is also possible to provide space for new forms of mobility and, for example, to create storage boxes for e-bikes and cargo bikes.

Of course, it is also positive that the old trees can be preserved.


Nebel “fully” agreed with Wasserle.

With the old plan, there would only be a connection to the industrial area, which would probably mainly be used by cyclists who, with a width of four meters, would probably not descend, but rather "shoot through".

They wouldn't do that with a narrower ramp.


“One and a half meters wide - that's not much,” said Sascha Kenzler (UBV), who pleaded for “taking 200,000 euros more in hand” and continuing to pursue the old plans. "If we don't get the grant, we'll build a variant that is less powerful, not as attractive in terms of looks and yet not significantly cheaper," he noted. And Salzberger also sees it critically: “When I look at this new, smaller proposed solution, it may be a cheap solution. But I think we're messing up our train station with it. ”In the end, it was Wasserle who suggested setting up another on-site visit. It is important to make an informed decision, since a two-month delay does not matter. This is how it should be: “An on-site appointment is proposed,” says Salzberger.And at the next joint meeting you could then also talk about the south side of the station.

Source: merkur

All news articles on 2021-10-11

You may like

News/Politics 2021-06-17T21:12:47.529Z
News/Politics 2021-09-23T15:57:48.666Z
News/Politics 2021-07-22T16:09:15.618Z
News/Politics 2021-09-18T08:10:29.778Z

Trends 24h

News/Politics 2021-11-10T13:26:34.170Z
News/Politics 2021-11-10T10:26:30.200Z

Latest

© Communities 2019 - Privacy