The Limited Times

Now you can see non-English news...

Beautiful in Haifa: a practical and cozy house on the Carmel - voila! Home & Design

2023-12-05T22:26:40.415Z

Highlights: The apartment on the Carmel in Haifa belongs to a couple in their 40s and their four children. Sharon Sagi and Keren Lotem, graduates of the Interior Designers Training School and now owners of Two Studio, share in the process at the end of which they gained a practical, sophisticated and above all inviting and pleasant living environment. The entire layout of the floor was changed, including enlarging the podcast by stairs, a small family corner and a spacious bathroom. The project included different carpentry pieces, the cost of which constituted a significant part of the budget. In order to meet the target budget, the carpentry was designed with Formica.


Meet the duplex apartment on the Carmel in Haifa, which belongs to a couple in their 40s and their four children, recently underwent a significant upgrade


Planning & Design - Two Studio/Ben Rothstein

  • Where:Haifa
  • For:Family of 6
  • Interior Design: Sharon Sagi and Keren Lotem, graduates of Barbara Berzin's Interior Designers Training School and owners of Two Studio
  • Photo:Ben Rothstein

Meet the duplex apartment on the Carmel in Haifa, which belongs to a couple in their 40s (she lectures and is a high-tech man) and their four children (16 years old, 13-year-old twins and 10-year-old daughter) recently underwent a significant upgrade - that's how it is when the children grow up and you have to create your own corner for each and every one of them. Sharon Sagi and Keren Lotem, graduates of the Interior Designers Training School and now owners of Two Studio, share in the process at the end of which they gained a practical, sophisticated and above all inviting and pleasant living environment.

"The apartment is about 120 square meters, including an open balcony of about 6 square meters on the lower floor and a closed balcony of about 15 square meters on the upper floor. Most of the renovation focused on the top floor, which is about 45 square meters," according to interior designers Sharon Sagi and Keren Lotem, who are responsible for the impressive makeover.

Planning & Design - Two Studio/Ben Rothstein

Planning & Design - Two Studio/Ben Rothstein

"The family lived in the apartment for several years, with the kitchen and living room area on the lower floor, the master bedroom, the safe room and the guest bathroom. Prior to the renovation, the upper floor included a large room that served as a sleeping room for the four children, a smaller room that served as a study and guest room, a bathroom, and a service and laundry balcony. Now that the children were older, the need arose to create separate rooms for them and at the same time to renovate the bathroom on the floor, which was cramped and outdated and did not suit their needs. Meanwhile, the family members are lovers of reading and nature and have hundreds of books, board games and hiking equipment for which there was not enough storage. On the second floor there were outdated cabinets in niches, some of which hid behind them unknown and unused spaces. Adjacent to the study was a low passage to the laundry balcony, which was enclosed by an ischoric ceiling and used for storage.

"Our first visit to the floor slated for renovation was a surprise since at first much was hidden from view. We immediately saw that we were dealing with a huge planning challenge that required thinking outside the box." The two reproduce. "Beyond the floor area, which seemed small for the requirements, we measured over 20 (!) Different heights and actually there was no straight ceiling in any of the places. In some of them, the height does not allow standing – the maximum height is 238 cm and the height of most of the lower points on the slope does not exceed 180 cm, which was a very big challenge in terms of planning the openings. Another challenge was the fact that there were only 2 windows, one in each room, with no possibility of changing facades. The new floor structure was dictated by the existing windows and required thinking about a solution that would allow a window for every new room created."

Planning & Design - Two Studio/Ben Rothstein

"Before we started planning, we spent a lot of time listening to the children and understanding their needs, dreams and desires. Each child uploaded inspirational photos of their dream room and they were full partners in choosing the preferred placement plan (including measuring the future rooms and fighting for every meter). After many sketches, and joint thinking with all family members, the position plan was chosen that met most of the requirements of both parents and children. The entire layout of the floor was changed, including enlarging the upper podcast by stairs, to create 3 bedrooms, a small family corner and a spacious bathroom.

"We dealt with the issue of heights with carpentry adapted to each space, including special doors to the twin room. The project included 15 different carpentry pieces, the cost of which constituted a significant part of the budget. In order to meet the target budget, the carpentry was designed with Formica finish and a pleasant grayish mocha color and uniform silence for all the carpentry workshops in order to create quiet on the floor."

Planning & Design - Two Studio/Ben Rothstein

"In the boys' rooms and in the family corner, we used some of the wardrobes and storage for open bookshelves. In the absence of blinds in the rooms we used 2 layers of curtains, one for blackout and one for shading and privacy. Depending on the constraints in each room, different types of curtains are used to give the best solution. Meanwhile, the slopes in the ceiling required precise lighting planning and the selected fixtures were all thin and tight except where otherwise possible.

"At the end of the staircase, which rises from the ground floor and between the three new rooms, we created a tiny but functional and warm family corner. On one side is a media cabinet and library, and perpendicular to them is a coat closet. Opposite is a cheap corner consisting of two mattresses on top of each other that can be opened to create a deposit for all children. The mattresses were also specially ordered according to the dimensions of the space. Since the family corner is internal and not illuminated by natural light, several lighting points were planned and fixtures were chosen to provide pleasant light."

Planning & Design - Two Studio/Ben Rothstein

"The twin room was designed as a large room with shared study, play and reading spaces and a separated sleeping area. We created the separation (which also went through different incarnations) using a birch peg board partition that includes rods and shelves and allows each of them to "play" with his side as he pleases. The partition gives each of the twins privacy on the one hand, on the other hand the choice of birch wood and the design of the partition does not burden the space. The stage beds are designed with 220 and 120 width carpentry to fit the dimensions in the space and to add storage under the bed.

"We solved the window problem by redividing it into 2 windows separated by an aluminum column to which the partition attaches, so that every child has a window and there is no change in terms of the façade. In a low space previously hidden by a closet, a reading corner was planned with a library, beanbags and reading lamps. The entrance door to the room is also carpentry and consists of 2 wings both due to height constraints and to create a comfortable entrance to the room and minimal disruption to the work area in the room. The work area allows for double seating, next to which another small wardrobe was designed, and all the niche slopes were used for shelving and storage."

Planning & Design - Two Studio/Ben Rothstein

"The adolescent room is the only 'standard' room created other than the sloping ceiling. In order to create a window for the room, the bay window, which had previously been in the original small room, was divided in the middle by fixed glass, so that the other half serves the girl's room. Using curtains allows privacy despite the glass partition. Like the twin room, here too the wall is painted a smoky blue, which rises from the wall to the ceiling to blur the slope slightly.

"The girl's room is the other half of the adolescent's room plus the transitional cubicle to the service balcony. We replaced the Assyrian ceiling with an insulated plaster ceiling and turned the aisle door into a window to the balcony in order to let in more natural light and air. At her request, we created a tiny reading corner containing a library, bench and storage drawers. We took advantage of the niche in the former transitional room in favor of a wardrobe with a desk in front of it. The bed is also fitted with custom carpentry, and the bed area was enclosed in a smoky pink color that the girl chose."

Planning & Design - Two Studio/Ben Rothstein

Planning & Design - Two Studio/Ben Rothstein

"The bathroom is also challenging and full of slopes. The need for a door across the balcony dictated the structure of the room so that the entrance door to it is opposite the exit door to the balcony. On one side are all the functions and on the other side is a narrow cabinet for detergents that was also designed with carpentry. The bath was replaced with a functional shower stall in a different location. The low drywall built for the hidden Niagara continues into the shower stall and serves as a shelf for soap and shampoo bottles, matching the shower stall glass to the low wall.

"For the flooring and wall cladding, bright and quiet porcelain granite tiles were chosen to create the illusion of size. One wall in the shower stall was covered with tiles with a special texture from the same series, in order to add interest and uniqueness, while maintaining quiet design. The green sink cabinet brings color and pleasant freshness and a surface of Caesarstone on which continues on the toilet wall and into the shower stall in a clean and aesthetic line. Above the sink cabinet, a mirror cabinet was designed for additional storage. The old laminate parquet on the floor has been replaced by SPC parquet chosen due to its durability in a light color that illuminates the space.

"In the end, a magical children's floor was created, which, despite structural constraints, maintains functional use spaces, without compromising visibility and while maintaining budget."

  • More on the subject:
  • house

Source: walla

All news articles on 2023-12-05

You may like

Trends 24h

Latest

© Communities 2019 - Privacy

The information on this site is from external sources that are not under our control.
The inclusion of any links does not necessarily imply a recommendation or endorse the views expressed within them.